MYCIE I DEZYNFEKCJA RĄK

Higiena osobista zaczyna się od czystych rąk. Przy pomocy naszych rąk uczestniczymy w produkcji żywności, pakujemy ją, lecz również dotykamy klamek toalety otwierając ją i zamykając. Nasze ręce są więc również ogniskiem zarazków, które mogą powodować tzw. zakażenia krzyżowe. Istotne jest więc, aby ręce były myte i dezynfekowane tak często, jak to jest możliwe i konieczne. Przeprowadzenie samego etapu mycia rąk nie gwarantuje w pełni czystych mikrobiologicznie rąk, dlatego też konieczne jest również ich dezynfekowanie odpowiednio dobranymi preparatami. Ręce są prawidłowo umyte, gdy myjemy je mydłem antybakteryjnym przez co najmniej 30 s - zgodnie z instrukcją mycia rąk. Dezynfekcja rąk w przemyśle spożywczym sprawdza się tylko wtedy, gdy wykonuje się ją po uprzednim umyciu rąk – zgodnie z instrukcją dezynfekcji rąk . Dlatego myjemy i dezynfekujemy ręce przed każdym przystąpieniem do pracy; przed i po przerwie; przy zmianie pomieszczeń oraz po każdej wizycie w toalecie. Noszenie rękawiczek nie zwalnia z obowiązku mycia rąk. Rękawiczki należy również zmieniać, a ręce dezynfekować. Umyte i zdezynfekowane ręce wpływają bezpośrednio się na jakość produkowanej żywności.

Produkty 5

na stronę
Ustaw kierunek malejący

Produkty 5

na stronę
Ustaw kierunek malejący