MYCIE I DEZYNFEKCJA RĄK

Higiena osobista zaczyna się od czystych rąk. Przy pomocy naszych rąk uczestniczymy w produkcji żywności, pakujemy ją, lecz również dotykamy klamek toalety otwierając ją i zamykając. Nasze ręce są więc również ogniskiem zarazków, które mogą powodować tzw. zakażenia krzyżowe. Istotne jest więc, aby ręce były myte i dezynfekowane tak często, jak to jest możliwe i konieczne. Przeprowadzenie samego etapu mycia rąk nie gwarantuje w pełni czystych mikrobiologicznie rąk, dlatego też konieczne jest również ich dezynfekowanie odpowiednio dobranymi preparatami. Ręce są prawidłowo umyte, gdy myjemy je mydłem antybakteryjnym przez co najmniej 30 s - zgodnie z instrukcją mycia rąk. Dezynfekcja rąk w przemyśle spożywczym sprawdza się tylko wtedy, gdy wykonuje się ją po uprzednim umyciu rąk – zgodnie z instrukcją dezynfekcji rąk . Dlatego myjemy i dezynfekujemy ręce przed każdym przystąpieniem do pracy; przed i po przerwie; przy zmianie pomieszczeń oraz po każdej wizycie w toalecie. Noszenie rękawiczek nie zwalnia z obowiązku mycia rąk. Rękawiczki należy również zmieniać, a ręce dezynfekować. Umyte i zdezynfekowane ręce wpływają bezpośrednio się na jakość produkowanej żywności.

Produkty 21

na stronę
Ustaw kierunek malejący
  1. 214,55 zł 263,90 zł
  2. 39,50 zł 48,59 zł
  3. 145,75 zł 179,27 zł
  4. 345,00 zł 424,35 zł
  5. 40,50 zł 49,82 zł
  6. 172,50 zł 212,18 zł
  7. 53,73 zł 66,09 zł
  8. 29,80 zł 36,65 zł
  9. 112,50 zł 138,38 zł
  10. 245,00 zł 301,35 zł
  11. 54,10 zł 66,54 zł
  12. 321,07 zł 394,92 zł
  13. 169,00 zł 182,52 zł
  14. 950,00 zł 1 026,00 zł
  15. 40,00 zł 43,20 zł

Produkty 21

na stronę
Ustaw kierunek malejący